Биография

Юлияна Антонова - Мурата

Youliana Antonova

Юлияна Антонова - Мурата е родена в София, но живее от години в Япония. Била е омъжена за японец, от когото има син. Години по-късно, след като се разделя с бащата на детето си, среща друг японец, с когото живее и до днес е щастлива свързана в брак. Извън тази лична информация биографията на Юлияна Антонова е свързана с дипломатическа работа в българското Министерство на външните работи. Тя започва кариерата си там в средата на 90-те години като аташе, за да достигне до ранг пълномощен министър. По-голямата част от професионалната й кариера преминава в Азия - Китай и Япония. Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91 немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, след което немска филология и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е преподавател в Медицинския университет в София.
Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец тя има възможността да живее на различни места по света - Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любопитство и описва с любов. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където Юлияна живее и до днес със семейството си.
В медиите името на Юлияна Антонова бе споменавано преди години, но по съвсем различен от литературата повод. След земетресението във Фукушима през 2011 г. посолството ни в Токио осъмна без консул, защото дипломатът, който бе на този пост, напусна спешно страната поради страх от повишена радиационна активност. От министерството в София спешно повериха консулската работа на Юлияна и така за дълго време посолството на България в Токио стана неин дом, където често се налагаше да работи и през нощта. Тогава вероятно е времето, в което и малкото българи в Япония, които не са знаели или чували за Юлияна преди това, разбират за нея.
За това, което прави за сънародниците ни и за цялата й дейност в посолството в министерството в София започват да валят похвали и благодарности. Нещо, с което ведомството  не е свикнало, защото обикновено българите в чужбина имат предимно оплаквания към задграничните ни мисии. 
След края на мандата си Юлияна остава да живее със семейството си в Токио, но продължава да помага на всеки, който й се обади. Всъщност обажданията никога не спират, защото тя има навика да раздава телефона си на всеки и да се хвърля във всевъзможни каузи и дори приключения заради хора, които не познава.
"Като служител в посолство знам, че не бива да се разпространяват чужди лични данни. И никога не съм го правила. Сега обаче ви моля да запомните следното. 08042042060. Това е моят телефон в Токио и всички вие, ако по един или друг повод се намирате там, знайте, че сте добре дошли в моя дом".
Това каза самата Юлияна пред стотиците събрали се на представянето на първата й книга в НДК. И тези думи са достатъчно показателни за това какъв човек е. Умението й да комуникира с напълно непознати, сякаш са й приятели от детинство, всъщност е една от странностите в характера й. Но именно на това се дължи и появата на книгата "Моши моши, Япония". 
Юлияна Антонова започва да споделя на страницата си във фейсбук кратки разкази - свои впечатления и размисли за живота в Япония. Тези малки текстове са толкова интересни и впечатляващи, че привличат вниманието на много потребители в мрежата. Така тя спечелва още хиляди приятели във фейсбук, които започват да я окуражават да събере всички тези импресии в книга. Редактор на "Моши моши, Япония"е писателката и журналист Мария Касимова.
Някои от феновете на Юлияна твърдят, че е написала книга за чудесата в ежедневието на японците, които на нас българите толкова много ни липсват. Всъщност "моши моши" в превод от японски означава "ало" в телефонен разговор между близки хора, така и "извинете, мога ли да ви помогна." Затова приятели на авторката смятат, че тя просто за пореден път е искала да помогне. Този път на хората да бъдат добри. До момента Юлияна Антонова - Мурата има две издадени книги: "Моши моши, Япония" и "Уки уки, Япония", които са истинска сензация на българския книжен пазар.


Коментари

Завърти на 360 градуса

Свържете се с нас

Име

Имейл *

Съобщение *